Hızlandırıcı Teknolojilerinde Devrim

Parçacık hızlandırıcılar bilim ve teknolojide öncü bir etkiye sahip. Yüksek enerji fiziği deneylerinin ana unsuru olmakla birlikte, malzeme bilimleri ve biyoloji için sonsuz kıymete sahip olan X ışını kaynaklarının ve sinkrotronların da temelidirler. Hızlandırıcı teknolojisinin geliştirilmesinde artık yeni sınırlara dayanılmış durumda.


Geleneksel hızlandırıcılarda elektrik yüklü parçacıklar, RF kavitelerinde üretilen elektrik alana maruz bırakılarak hızlandırılıar. Ancak bu kavitelerde oluşturulan elektrik alan 100 megavolt/metre mertebesiyle kısıtlıdır. Bu kısıtlamadan dolayı, parçacıkları arzu edilen enerjilere çıkarmak için kilometrelerce uzunlukta hızlandırıcılara ve milyarlarca dolar bütçeye gereksinim duyuluyor. 



Geçen on yıl boyunca alternatif hızlandırıcı teknolojileri üzerine çalışmalar yapıldı ve artık meyveleri toplamanın zamanı gelmiş görünüyor. Laser LakeField Acceleration (LWFA) olarak adlandırılan yeni bir yöntemle kısa aralıklarla plazmaya gönderilen yoğun lazer demetleri, metrede birkaç milyar volt  değerlere kadar çıkabilen elektrik alanlar oluşturabiliyor. Sadece birkaç santimetre mesafede plazma içinde 1 GV/m elektrik alanla hızlandırılmış elektronlar elde etmek mümkün oluyor. Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarında fizikçiler 9 cm gibi çok kısa bir mesafede 4.2 GeV enerjili elektronlar üretmeyi başardı. Bu değer şimdiye dek ancak çok geniş sinkrotronların ulaşabileceği bir enerjiydi.


Yeni teknik aslında 35 yıl önce teorik olarak geliştirilmişti. Kisa ve yoğun lazer pulslarının plazmaya (ayrışmış elektron ve iyonlardan oluşan maddeye) gönderilmesiyle plazma içindeki elektronlar iyonlara doğru müthiş bir elektrostatik kuvvete maruz kalıyorlar. Lazer pulsunu takip eden bu elektrik alan, plazma boyunca son derece etkili bir hızlandırıcı alan gradyanı oluşturuyor. Bu plazmaya dışardan gönderilen elektronlar aniden relativistik hızlara ulaşabiliyor.


Bu teknolojinin hayat bulması için 35 yıl beklenmesinin nedeni, gerekli olan lazerin son derece yoğun ve güçlü olması gerektiğinden kaynaklanıyor. Böylece. Lazer teknolojilerindeki ilerlemeler hızlandırıcı fiziğinde devrimsel yeniliklere kapı aralamış oldu.

http://physics.aps.org/articles/v7/125
http://www.redorbit.com/news/science/1113295246/berkeley-lab-particle-accelerator-sets-new-world-record-120914/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Nötronlar Neden Serbest Haldeyken Kararsız ama Çekirdek İçinde Kararlıdırlar?

SİMETRİ

Havayı Temizleyen Bitkiler