Akıllı Telefonunuzu Kozmik Işın Dedektörüne Dönüştürün

California Üniversitesi (Irvine) fizik bölümü çalışanları ilginç bir uygulamaya imza attılar. CRAYFIS yazılımı, akıllı telefonları ve tabletleri üzerinde bulunan standart kamera ekipmanını kullanarak atmosferden giren yüksek enerjili kozmik radyasyon avlıyor. Telefonun kamerasına isabet eden radyasyon CRAYFIS tarafından algılandığı an California'daki gruba gönderiliyor.

Uygulama, tıpkı evdeki bilgisayarların hafızalarını bilimsel araştırmalar için gönüllü olarak kullandırılmasına imkân sağlayan SETI@home veya Folding@home programları gibi işliyor. Normalde kamera mercekleri görünür ışığı algılayacak şekilde dizayn edilmiş olsalar da, yine de insan gözünün algılayamayacağı yüksek frekanslı ışığı da bir miktar yakalayabiliyor. Bu durumdan istifade etme niyetiyle yola çıkan grup, buna ek olarak, kameralardaki fotodiyotların kozmik radyasyonla gelen muon parçacıklarını da algılayabileceklerini iddia ediyor.

CRAYFIS programı telefonun GPS bilgilerini de kullanarak yakalanan ışınımın konumunu da tespit edebilmekte.

Program henüz Beta sürümünde, ancak grubun websitesine girerek kayıt olmak ve programı hem Android, hem Apple telefonlara indirmek mümkün.

Bu arada... Eğer tam adınızla kayıt olursanız ve gönderdiğiniz data bir çalışmada kullanılırsa, grup, adınızı yayımlanan makalede yazar olarak ekleme vaadinde bulunuyor.

http://crayfis.ps.uci.edu/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Nötronlar Neden Serbest Haldeyken Kararsız ama Çekirdek İçinde Kararlıdırlar?

Hızlı ve Etkin Okuma Teknikleri

Havayı Temizleyen Bitkiler