Columbia Faciası 2003

16 Ocak 2003 günü Columbia Uzay Mekiği, asrın projesi olan Uluslararası Uzay İstasyonu'nda inşa çalışmaları ve bazı bilimsel deneyler yapmak amacıyla yeryüzünden ayrıldı. Mekiğin 7 kişilik mürettebatı vardı. Uzay İstasyonunda kaldıkları 16 gün boyunca günde çift vardiyeyle 24 saat aralıksız çalıştıkar ve malzeme bilimleri, akışkanlar mekaniği ve biyolojiyi de içeren farklı alanlarda 80'e yakın deney yaptılar.


1 Şubat günü geri dönüş zamanı gelmişti. Atmosfere girdikleri anda bazı sensörlerden sinyal alamadıklarını fark ettiler. Kısa bir süre sonra, yerden 60 km yüksekte, ses hızından 18 kat hızlı giderken yerle mekiğin bağlantısı kesildi. 12 dakika sonra Kennedy uzay üssüne bir telefon geldi. Telefondaki ses, bir televizyon kanalının, mekiğin havada parçalanma görüntülerini yayınladığını söylüyordu. Hemen mekiğin bulunduğu Texas ve Louisiana bölgelerine kurtarma ekipleri gönderildi.

Ertesi gün NASA astronotların yaşamlarını kaybettiğini resmi olarak duyurdu. Arama çalışmaları haftalar sürdü. Uzay mekiğinin yüzde 40'ına ulaşılabilmişti. Büyük kısmı atmosferde küle dönmüştü, astronotların bedenleriyle beraber. Bulunan 84000 parça 5000 kilometrekare alana yayılmıştı. Bu parçalardaki DNA örnekleriyse astronotlardan geriye kalan tek şeydi.


Columbia faciası ardında çözülememiş bir problem ve NASA için ağır bir travma bıraktı. Uzun bir süre uzaya insan gönderilmedi. olağanüstü güvenlik tedbirleri geliştirildi. Ocağın son günleri ve Şubatın ilk günleri, NASA için lanetli günler olarak anıldı, çünkü 1986'da Challenger uzay mekiği de aynı hafta içinde (28 Ocak) atmosferden çıkarken yanarak kül olmuştu.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Nötronlar Neden Serbest Haldeyken Kararsız ama Çekirdek İçinde Kararlıdırlar?

Hızlı ve Etkin Okuma Teknikleri

Havayı Temizleyen Bitkiler