NİÇİN FİZİK? Bir Meslek Değerlendirmesi
Fizik etrafımızdaki dünyayı, bizim ötemizdeki dünyaları anlamak için var. En temel bilim dalı olarak kabul edilir. İzafiyet veya sicim teorisi gibi kavramlarla muhayyilemize meydan okur; bilgisayar, lazer ve diğer pek çok hayatımızı değiştiren teknolojinin doğmasına sebep olur; kanser tedavisi, alternatif enerji yöntemleri gibi sayısız faydası dokunur.
Fiziğin ilgi alanına en geniş galaktik sistemlerden en küçük atom altı parçacıklara kadar herşey girer. Kimya, okyanusbilim, sismoloji, astronomi ve hatta biyolojinin pek çok alanı ve medikal mühendisliğinin temelini fizik oluşturur. Tüm bu branşlarda uzmanlaşmış fizik mezunlarını görmek işten bile değildir.
Fizik problem çözmeyi öğretir. Çok geniş bir perspektifle sorunlara bakabilme kabiliyeti kazandırır. Analitik düşünce yeteneğini güçlendirir, her tür akademik çalışma ortamına kolayca adapte olunabilmesini sağlar. Çünkü fizikçiler, herhangi bir bağlam ile alâkası olmayan problemlerin nasıl ele alınacağını öğrenir. Dünyanın her tarafında gazete ve dergilerden tutun, sayısız laboratuvara, bankalardan Wall Street'e kadar pek çok farklı alanda fizikçilerin deneyimlerini diğer branşlara aktarıyor olduğunu görürsünüz.
Aşağıdaki grafikte, mühendislik ve bilgisayar bilimleri alanlarında bir fizik mezununun donanımlarından ne oranda faydalanıldığını gösteren bir araştırma sonucu gösteriliyor. (http://www.aip.org/statistics)
Okuduğu bölümün hakkını vererek mezun olmuş herhangi bir Fizik lisans mezunu, AIP'in araştırmasına göre şu alanlarda mutlak başarıya kapı aralamış demektir:
- gazetecilik
- hukuk (bazı ülkelerde hukuk eğitimi lisans sonrasında alınmakta)
- ekonomi
- sağlık
- mühendislik
- bilgisayar bilimleri
- astronomi
- ve hatta biyoloji (mikro ve nano ölçekte canlılığın temeli olan organik yapıları anlamada).
Dünyada fizikçilerin aldığı ücretler mühendislik veya bilgisayar bilimleri alanlarıyla aynı düzeydedir. Aşağıdaki grafikte 2009 yılında Amerika'daki fizik mezunlarının işe başlama ücretleri ile diğer mesleklerin kıyaslaması yapılıyor. Tabloda görüldüğü üzere, fizik mezunu bir genç, statüsü gayet yüksek bir iş bulmaktadır. Tabloda dikkat çeken bir diğer husus da, matematik, kimya ve fizik gibi temel bilim mezunlarının işe başlama ücret aralıklarının, diğer mesleklere göre çok daha geniş bir spektrumda olmasıdır. Bu da, kişinin kendini geliştirmesine bağlı olarak alacağı karşılığın bir değerinin olduğunu gösteriyor.
Fizik okumanın sayısız avantajı vardır. Başka hangi meslek sahibi, gökyüzünün neden mavi olduğunu açıklayabilir ki? Veya global ısınmanın etkilerinden Dünya'nın neden yuvarlak olduğuna kadar sayısız garip soruya mantıklı açıklamalar yapabilecek hangi meslek erbabı vardır? ALES veya KPSS gibi sınavlarda bu denli yüksek puanlar alan kaç rakip meslek vardır fiziğe? (İnanmayanlar fizikçilerin ÖYP atanma puanlarına, veya fizik öğretmenlerinin KPSS puanlarına bakabilir :) ) Hangi meslek sahipleri, lisede fonksiyonlar dersinde zorlanan öğrencinin "bunlar günlük hayatımızda ne işimize yarayacak?" yakınmalarına "Benim mesleğimde!" cevabını verebilirler ki? Kaç meslekte, mühendis olmadığınız halde mühendislerin yaptığı işi yapar, hatta kalite kontrol mühendisi, medikal mühendisi, yazılım mühendisi, vb. etiketlerle iş bulabilirsiniz? Fizikçiler olmadan lazer yazıcıların, uzay roketlerinin, LED lambaların, LCD televizyonların, internetin, cep telefonlarının, radyoların, solar panellerin, fiberoptik kabloların, DVD oynatıcıların veya bilgisayarların hayatınızda olacağını mı sanıyorsunuz?
Fizik değerlidir. Fizikçiler de değerlidir. Ülkemizdeki fizik bölümlerinin giriş puanlarına aldanmayın sevgili gençler. Mesleğinizi sadece dershanede öğretmenlik olarak düşünmeyin sevgili fizik öğrencileri. Siz dünyanın en kıymetli, katma değeri en yüksek olan bilimini öğreniyorsunuz.
Biz mesleğimize saygı duyarsak, herkes bize saygı duyacaktır.
Yorumlar
Yorum Gönder