Hobi Olarak Fizik

İnsanlar eğlenmek için sayısız aktivite icat ederler. Kimi sadece zaman öldürmek için, kimi hayatta denemediği şey kalmasın diye, kimi sorgulamak ve sorulara cevaplar aramak maksadıyla; dinler, izler, okur ve gezer. Ama malesef pek azı vaktini değerlendirmek için bilimi bir eğlence aracı olarak görür.

Fizik, düşünmeyi sevenler için paha biçilmez bir hazine gibidir. Kıymeti pek az kimse tarafından takdir edilen, 'beni keşfedin' diye her doğa olayında kendi sesini duyurmak isteyen ve kendini cömertçe sergileyen bir hazine... ve bu hazinenin kıymetli mücevherlerini temizleyip ortaya çıkaran, işin çilesini çeken, bilgelik pazarında sergi açıp müşteri bekleyen binlerce bilim adamı... fizikle amatör olarak ilgilenenler onların kıymetini çok iyi bilir, gıpta ve hayranlık duyarlar.

Fizikten entelektüel bir zevk alanlar, onun teknolojiye ve yaşama katkılarını takdir etmekle beraber, bu katkıyla doğrudan ilgilenmezler. Onlar sadece doğayı, evreni tanımayı umursar. Tüm kâinattaki baş döndürücü uyumu, o kısacık hayatlarına ve kuşatıldıkları minicik alana rağmen, sezmenin büyüsüne kapılmışlardır. Oportünizmden uzak bu saf bilgi aşkının verdiği hazzı ancak tadan bilir.

Fiziğe ilgi duyan sıradan insanların meraklarını gidermek için gösterilen gayretlere popüler fizik, veya popüler bilim deyip küçük görenler olsa da, toplumla bilim arasında kurulmaya çalışılan bu köprü çok önemlidir; zira bu köprünün yolcuları bir hayli minnettar...

Fizik meraklıları, profesyonel fizikçilerin çektiği onca angaryadan muaftır; karmaşık matematiksel hesaplar icinde boğulmazlar, korkunç meblağları bulan ve uzun süreler alan masraflı deneylerle uğraşmazlar, politikacılara yaptıkları işin gerekli olduğunu ispat etmekle ömür tüketmezler. Onlar tüm bu zahmetin keyfini çıkarır ve onca emeğe şükran hisleriyle, okurlar, okurlar... okuyup kendi bilgeliklerine hizmet ederler.

Fikri bu ateşle tutuşan az sayıda şanslı insan, içinde yaşadıkları toplumun sorunlarına derman olacak bir şey varsa, onun da bu saf öğrenme aşkı olduğunu bilir. Ama ne acı ki ne sermaye sahipleri, ne politikaya yön verenler, ne de yeni nesilleri yetiştirenler arasında bu kıymetli değerle donanmış birilerine rastlamak neredeyse imkânsızdır.


Yorumlar

  1. Eglenceli ve bilgilendirme amaçlı fiziğe yeni merak duymuş biri olarak bana kitap önerir misiniz?

    YanıtlaSil
  2. -- TYT Fizik Konuları --
    Fizik dersi özellikle lise çağındaki öğrencilerin genellikle belası olmakta. Bunun temel nedeni ise müfredata alışık olunmaması. Olayları çok fazla günlük hayat ile bağdaşlaştıramamamız vs. Eski sınav sisteminde de dikkat edilmesi gerekenlerin başında gelen Fizik, aynı önemini YKS’de bir nebze kaybetse de hala öğrencilerin sıralamalarında büyük bir değere sahip. Bu yazımızda TYT Fizik Konuları ve YKS Fizik Soru Dağılımı detaylarına ineceğiz. TYT Fizik Konuları

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Nötronlar Neden Serbest Haldeyken Kararsız ama Çekirdek İçinde Kararlıdırlar?

Hızlı ve Etkin Okuma Teknikleri

Havayı Temizleyen Bitkiler