Dünyanın En Hızlı Süperbilgisayarı Beynimizin Sadece %1 Kapasitesine Ulaştı


Süperbilgisayarlar, çok büyük sayılarda hesaplama gerektiren kuantum mekaniği, iklim çalışmaları, petrol ve gaz aramaları, Kuantum Renk Dinamiği örgü modelleri, aerodinamik, moleküler modelleme gibi farklı alanlarda yapılan simülasyonlar için kullanılan çok hızlı işlem yapabilen dev bilgisayarlardır. Fakat devasa bütçelerine ve korkunç boyutlarına rağmen bir insan beyni olmaktan henüz çok uzaktalar...



İnsan beyninin ne kadar karmaşık bir varlık olduğunu defalarca kez duymuşsunuzdur. Japon ve Alman bilimadamları, beynimizin ne denli büyük bir kapasiteye sahip olduğunu anlamamızı kolaylaştıracak somut bir çalışmaya imza attılar. Dünyanın en güçlü bilgisayarlarından biri olan ve tam 83.000 işlemcisi olan Fujitsu K'yı kullanarak bir saniyelik beyin aktivitemizin %1'ini taklit etmeyi başardılar... ve bu işlem tam 40 dakika sürdü.


İnsan beyninin kapasitesine bilgisayarların yetişebilmesinin önündeki en büyük engel, kaplayacağı hacimle ilgilidir. İnsan beyninde 200 milyar sinir hücresi (nöron) bulunmakta ve her bir nöron, diğer nöronlarla yaklaşık 10bin bağlantı (sinaps) kurabilmekte. Dolayısıyla nöronlar arasında yüztrilyonlarca bağlantı ile elektrik sinyalleri her an iletilmekte ve vücut fonksiyonlarından düşünmeye, konuşmadan tat almaya kadar binlerce yaşamsal faaliyeti aralıksız sürüdürebilmekteyiz. 

Fujitsu K süperbilgisayarını kullanarak, beynimizin muazzam işlem gücünün küçük bir kısmını taklit etmek için bilim adamları 1,73milyar yapay sinir hücresini her biri 24 byte kapasiteli 10,4trilyon yapay sinaps ile bağladılar. Toplamda 1000 terabyte (birmilyon gb'tan fazla) ~ yaklaşık 250bin standart bigisayara eş bir hafıza elde ettiler. Bu inanılmaz miktarda büyük yapay hafıza beynimizin ancak yüzde birine denk gelmektedir. Üstelik bu yapay bilgisayarın 40 dakikada yapabildiği işlemi insan beyni bir saniyede gerçekleştirebilmektedir.

İnsan beyninin avantajı, hücreler arası bağlantıların atomik boyutlarda olması ve muhteşem geometrik yapısıyla çok küçük bir hacimde çok büyük miktarlarda hücre ve sinaps içerebilecek alana sahip olmasıdır. Bunun yanında, insan beyninin çalışması için gerekli enerji de yapay bilgisayarlarla hayal bile edemeyeceğimiz kadar düşük miktarlardadır. Dolayısıyla işlem sonunda açığa çıkan ısı miktarı çok az olmaktadır. 

Bilim adamları 2020'li yıllarda insan beyninin karmaşıklığında süper bilgisayarlar yapılabileceğini öngörmekteler.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Nötronlar Neden Serbest Haldeyken Kararsız ama Çekirdek İçinde Kararlıdırlar?

SİMETRİ

Havayı Temizleyen Bitkiler